BTÜ'nün Kestel'de bulunan kampüs alanına kamulaştırma engeli

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ana kampüsünün yapılması planlanan Kestel Çataltepe'de ki 6.5 milyon liralık alanların kamulaştırma bedelinin 15 milyon liraya çıkması planları bozdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu aşamada geçici yerlerde eğitime devam eden Bursa Teknik Üniversitesi, ana yerleşkesinin inşa edileceği Kestel Çataltepe'deki şahıslara ait arazilerin kamulaştırılmasını bekliyor.

Çarşamba valilik binasında düzenlenen Bursa İl Koordinasyon Toplantısı'nda Kestel'de yapılması planlanan BTÜ Kampüs alanı ile ilgili bilgilendirmede bulunan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, ana kampüsü henüz yapamadıklarından yakındı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, buna rağmen yine de eğitimin aksamaması için geçici yerlerde yatırımların sürdüğünü söyledi.

Defterdarlığın BTÜ'ye tahsis ettiği alanlarda çalışmaların sürdüğüne anlatan Prof. Dr. Sürmen, Yıldırım'daki Eski Eğitim Fakültesi'nin kendilerine tahsis edildiğini kaydetti. Yıldırımda ki binanın düzenlemesi için ise 53 bin lira harcadıklarını anlatan Sürmen, "Yıldırım'da yeni binalarımız yapılmadan önce kaymakamlığa ait alanı düzenleyip kullanacağız. Kaymakamlıkta iken resim iş bölümü düzenlenecek. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında bu alana geçeceğiz. Burayı devamlı olarak kullanacağız. Projeleri ve ihalesi yapıldı. Çok kısa zamanda yapılacak. Mühendislik birimlerimiz burada eğitim alacak. İkinci yılda dört bölümümüz olacak. Ama biz üçe-dörde bölünmüş bir kampüs olmak istemiyoruz. Üçüncü yıldan sonra önümüzü görmemiz şu an mümkün değil." şeklinde konuştu.

"KAMULAŞTIRMAYI BEKLEMEYEN ARSALAR VAR "

BTÜ'nün Kestel Çataltepe'deki ana kampüs çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, şunları söyledi: "Benim için sorun olmaması demek elime arazi tapunun verilmesi demek. Şu an üzerinde kamulaştırılması gereken alanlar var. Özel mülkiyet alanları çok fazla var. Buraya kampüs yapılıp yapılmayacağına karar verecek olan Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlüğü. Kalkınma Bakanlığı'nın da olurunun alınması gerekiyor. Onlar da Kalkınma Bakanlığı ile görüşmek zorunda, çünkü ciddi bir bütçe gerektirecek.?

Alanda yanlış anlamaların kalkması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ali Sürmen, ?Bize ait olmayan bir alanda bir yandan kamulaştırmalar sürerken, bir yandan, proje yapılsın diye bir şey olamaz. Öncelikle tapusunun bizde olması gerek. Kamulaştırmayı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yapacak. İzni ise Kalkınma Bakanlığı'ndan alacak." şeklinde devam etti:

?6,5 MİLYON LİRALIK KAMULAŞTIRMA 15 MİLYON LİRAYA ÇIKTI?

Özelleştirme çalışmalarının Kestel Belediyesi ile yürütülemeyeceğini anlatan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim muhatabımız devlettir. Kestel Belediyesi değil. Kestel Belediyesi'nin bu işin altından maddi olarak çıkması mümkün değil. Hukuken de yapılamaz. Devletin benim önüme koyduğu protokolde belediye yok. Bu alanlar için 6,5 milyon lira kamulaştırma isteniyordu. Kestel ismi çok geçtiği için bu rakam şu an 15 milyon liraya çıktı. Ben Kestel Belediyesi'nin bunu verebileceğini düşünmüyorum"

BTÜ'YE 150 DÖNÜMLÜK KAMPÜS ALANI

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Kestel Çataltepe ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı: ?Toplam bin 150 dönümlük alana sahip. Bu alanın 248 dönümlük bir kısmı özel mülkiyet, 89 dönümlük bir kısmı da taş ocakları olarak kullanılan milli emlak arazisi. Geri kalan kısmı ise Orman Bakanlığı'na ait. İnşaat yapılabilecek toplam 350 dönümlük arazi bulunuyor. Bunun 248 dönümlük kısmı ise şahıs arazisi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber